Sytyketikkuja. Sytyketikkujen sijasta voit käyttää muuta 3x3 rimaa tai konepahvia.
Puuliimaa. Käytin kotimaista Kiilto 66 Puuliima.
Maaleja. Voit käyttää akryylimaaleja, askartelumaaleja tai remonttimaaleja.
Aaltopahvia kattoon.
Rimaa ikkunoihin, oviin, listoihin. Tähän taloon kului valkoista rimaa yhteensä noin 10 metriä.
Taito-mökki rungon.
Työkalut
Sirkkeli. Bilteman tikuista on leikattu rimaa Proxxonin minisirkkelillä seiniin, ikkunoihin, karmeihin, nurkkalautoihin.
Listaleikkurit ja puukko eivät ole välttämättömiä, mutta hyvä apu rakentamisessa.
Sisätöihin tarvitaan
Tapettia tai muuta kuviopaperia
Liisteriä tai puikkoliimaa
Lastunauhaa lattiaan, tai muuta puuta kuten jäätelötikkuja, kahvitikkuja, viilua tms.
Rakenna talon runko. Voit jättää halutessasi katon kiinnittämisen loppuvaiheeseen, mutta huolehdi, etteivät rimat estä katon laskeutumista paikoilleen.
Myös lattian kiinnittämisen voi jättää myöhempään, joka helpottaa tapetointia. Huolehdi kuitenkin, että välipohja on liimattu kiinni ennen kuin katto liimataan kiinni! Muuten et saa pujotettua lattiaa kattoaukosta paikoillen listojen päälle.
Ohje talon kokoamiseen löytyy täältä.
Voit tehdä joko ensin sisätyöt tai ulkotyöt haluamassasi järjestyksessä, tai rinnakkain, kuten tässä talossa on tehty.
Punaisen mökin ulkoseinien verhoiluna on perinteinen lomalaudoitus. Lomalaudoituksessa seinään kiinnitetään ensin kerros lautoja, joiden väleihin jää raot, ja edellisen kerroksen päälle naulataan raot peittävä lautakerros. Nukkekotiversiossa on pikkuisen fuskattu ja seinään kiinnitetty vain päällimmäinen kerros rimoja.
Mittaa ja piirrä rimojen paikat ulkoseinään tasasin välein. Lomalaudoituksia on tehty erilaisilla väleillä, toiset tiheämmällä rimoituksella, toiset harvemmalla.
Rimoituksen voi tehdä katto paikalleen liimattuna. Tässä katto on kiinnitetty myöhemmin.
Bilteman tikut sirkkelöidään rimoiksi. Näiden rimojen koko on 3 x 3 mm. Voit käyttää rimoina vaikka paksua saksilla leikattavaa konepahvia tai vastaavaa, jos rimojen tekoon ei ole välineitä.
Tarkista aina välillä, että rimat eivät estä katon liimausta. Etuseinässä on jätettävä rimoittamatonta tilaa katolle. Mieti myös paljonko varaat tilaa ikkunalistoille.
Koska tikut eivät yllä talon sokkelista harjalle, olen laittanut väliin valkoisen poikittaisen koristeriman. Tässä vaiheessa välirima on irti ja toimii mittana. Näin riman saa maalattua siististi valkoiseksi ennen liimausta.
Kun kaikki rimat on liimattu paikoilleen, ja on aika maalata talo. Tarkista vielä, että katto laskeutuu paikoilleen, ja hio tai vuole rimat jotka ovat esteenä.
Tähän taloon löytyi juuri sopivan värinen valmis punamultamaali. Maalia tarvittiin pari kerrosta. Maalaa mieluiten ohuita kerroksia ja käytä lattasivellintä, jos sellainen löytyy.
Katon voi liimata paikoilleen, ellei ole tehnyt sitä kokoamisen yhteydessä. Voit myös jättää katon odottamaan, että sisätyöt ovat valmiit.
Jos katon liimaa tässä vaiheessa, on välipohja liimattava ensin paikoilleen. Kannattaa vetää maalarinteippi sivuseinästä sivuseinään liiman kuivumisen ajaksi. Näin talon leveys pysyy varmasti oikeana.
Tässä vaiheessa on hyvä maalata paljon valkoista rimaa. Rimasta tehdään ikkunat, listat, kulmalaudat. Ovi on tehty konepahvista johon on liimattu peilikoristeet pahvista. Myös kaarevan ikkunan karmiin ja listaan on käytetty pahvia.
Tähän taloon ikkunat on tehty tässä vaiheessa, mutta suosittelen odottamaan niiden kanssa kunnes talo on tapetoitu.
Lisään ikkunoihin myöhemmin tarkemman ohjeen.
Punamultamökin katoksi on paljon vaihtoehtoja. On saumapeltikattoja, huopakattoja, paanukattoja. Tässä mentiin helpoimman kautta tekemällä aaltopahvista aaltopeltikatto. Harjapelti on kartonki, joka on taitettu harjalta.
Pahvi on liimattu puuliimalla, ja päälle levitetty muutama kerros akryylimaalia. Alunperin katto oli vihreä, joita näkee vielä toisinaan vanhoissa taloissa. Kevään tullen Hilda ja Hugo päättivät maalauttaa vanhan, jo parhaat päivänsä nähneen katon mustaksi.
Kokeile ja mallaile tapettivaihtoehtoja ja muita pintamateriaaleja rauhassa. Mieti mitä tyyli tahdot noudattaa sisustuksessa. Onko mökki jäänyt 30-luvulle, onko se rempattu retroksi, jo modernin silauksen saanut tai ajan kerroksia täynnä?
Sopivatko tapettien ja lattioiden värit ja sävyt toisiinsa? Haluatko ylipäätään niiden sopivan.
Ennen tapetointia, voit pohjamaalata sisäseinät valkoisella pohjamaalilla. Samalla voi maalata välipohjaa kannattelevat listat sopivalla sävyllä.
Leikkaa tapetit veitsellä tai saksilla. Jos haluat päästä tapettien leikkaamisessa helpolla, käytä talon osia mallina tapetinpaloille ennen kokoamista. Tai piirrä niistä kaavat kartongille.
Oikeat tapetit ja nukkekotitapetit on kiinnitetty liisterillä. Puikkoliima on toinen hyvä vaihtoehto, joka toimii hyvin eri paperimateriaaleille, olipa kyseessä mustesuihkuprintti tai lahjapaperi. Liisterin neste voi saada värit leviämään joistakin papereista.
Kun liisteri on kuivunut, leikkaa terävällä veitsellä ovi- ja ikkuna-aukot. Tämä onnistuu helpommin, jos et ole vielä nikkaroinut ikkunoita, mutta sujuu se näinkin!
Välipohjan lattia on päällystetty lastunauhalla ennen paikoilleen liimaamista, jotta sen on saanut kuivattua painon alla. Lastua voi leikata saksilla. Lattian voi petsata, maalata tai käsitellä halutessaan.
Alakerran katto on maalattu valkoisella.
Jos sähköistät talon, johdot on helppo piilotta lattiamateriaalin väliin.
Lattia liimataan paikoilleen. Samoin lattialistat ja ikkunalistat. Kaikki erkkerin reunat, kattoaukon reunat ja katon reunat huolitellaan rimalla (ks. sivun ensimmäiset kuvat). Jos sinulla ei ole puurimaa, voit listoittaa talon sopivan paksuisella pahvilla.
Talon sähköjohdot on vedetty tässä vaiheessa. Yläkerrassa on yksi valaisin, alakerrassa toinen. Virtalähde on piilossa kivijalan alla. Johdot kulkevat katon etureunan suojissa ja tulevat alas reunaa listoitettua etureunaa pitkin.
Vaikka nukkekoti olisi pieni, siinä on paljon puuhaa. Vielä lisää tekemistä löytää halutessaan! Taloon voi lisätä piipun, rännit, kivijalan, terassin, kattolipan, portaat, kukkalaatikot ikkunoiden alle, postilaatikon jne jne. Jos kiinnität talon levyn päälle, saat pienen puutarhan ympärille. Pienessä puutarhassa voi olla keinu, palju, kukkia, penkki, koirankoppi, hiekkalaatikko, kasvimaa, puu, kaivo...
Kun talo on valmis, päästään sisustamaan. Tarvitaanhan vielä huonekaluja, mattoja, verhoja, kukkia, valaisimia, ruokia, pieniä miniatyyriesineitä ja asukkaat.