Hirsimökki

Rakennusohje



Tarvikkeet

Hirsimökin kokoamiseen tarvitset...

  • Sytyketikkuja, joita myy Biltema. Varasin mökkiä varten kaksi pussillista tikkuja, mutta käytännössä niitä meni noin yhden pussillisen verran. Tikkujen värit vaihtelevat, ja valikoin mökin seiniin tummimmat tikut, lattioihin vaaleat. Tikut voi myös sävyttää petsillä tai vahalla, tai maalata sopivan sävyisiksi.

  • Puuliimaa. Käytin kotimaista Kiilto 66 Puuliima, josta on tullut suosikkini puutöissä.

  • Listaleikkurit. Leikkureita on montaa laatua, ja yksi edullinen vaihtoehto viidenkympin saksille on oksasakset.

  • Sammalta kattoon. Muista kysyä lupa maanomistajalta sammaleen keräämiseen!

  • Puukko. Puukolla veistetään tikkujen kantikkaat reunat hirsien muotoon, ja puukolla, taltalla tai vastaavalla voit myös vetää lohkeamat hirsien pintaan.

  • Taito-mökki rungon.

Lisäksi tarvitset hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Hirsien veistäminen, pätkiminen ja sammaleen upotus hirsien väliin ottaa aikansa.

Runko

Runko

Rakenna talon runko. Helpottaaksesi sisätöitä, jätä hirsitaloa tehdessä välipohja sekä sitä kannattelevat listat liimaamatta. Myös talon takapuolen kattokappale kannattaa jättää aluksi liimaamatta tätä mallia tehdessä, jotta saat pinnoitettua sisätilat ja lattian helpommmin.

Ohje talon kokoamiseen löytyy täältä.

Rakentaminen

Ulkoseinät

Aluksi mökin ulkopinta on päällystetty sopivan mittaisiksi pätkityillä tikuilla. Tikkujen terävät kantit on vedetty höylällä tai puukolla. Liimaus etenee alhaalta ylös. Katso, että tikkujen saumat osuvat eri kohtaan kuin alemmassa kerroksessa. Tikkujen väliin on liimattu joka kerroksella kuivunutta sammalta sinne tänne.

Yläkerran kaareva ikkuna on pienennetty tikuilla neliöksi, joka sopi paremmin hirsimökin tyyliin.

Alakerta

Sisäpuolella edetään samalla tavalla lattiasta ensimmäinsen kerroksen kattoon. Kun seinäkorkeus on saavutettu, liimataan katto hirsien päälle. Vedä maalarinteippi sivuseinästä sivuseinään liiman kuivumisen ajaksi, jotta sisäkatto puristuu paikalleen.

Tämän jälkeen pääsee liimaamaan alakerran lattian sekä katon paikoilleen. Lankkulattia on hyvä kuivattaa painon alla, ja hioa myöhemmin.

Lattian nurkkaan on sahattu neliönmuotoinen kulkuaukko, johon on tehty myöhemmin tikkaat.

Sähköt

Jos laitat mökkiin sähköt, on hyvä miettiä etukäteen mihin valopisteet tulevat, ja suunnitella kuinka kuljettaa johdot virtalähteelle piilossa.

Tässä talossa p
ujotin sähköjohdot paikoilleen liimattuani alakerran hirret paikoilleen. Talossa on neljä valopistesttä. Vedin kaksi johtoa yläkertaan, ja toiset kaksi alakertaan kattolampulle ja uunille. Alakerran kattolampun johto kulkee yläkerran lattialankkujen alla. Johdot menevät kivijalan suojiin talon alle samasta nurkasta uunin takaa. Tein kivijalan uretaanilevyn palasesta, johon oli helppo kaivertaa paikka johdoille ja paristokotelolle. Johdot voi vetää myös pintavetona ja maalata ruskeaksi tai päällystää langalla tai kankaalla.

Yläkerta

Johtojen pujottelun jälkeen on aika vuorata yläkerta hirsillä. Järjestys on ollut:
1. erkkerin seinä, 2. erkkerin sivut ja 3. lopuksi sisäseinät.
Kun seinät olivat valmiit, päällystin yläkerran lattian. Erkkerin reunat on huoliteltu myöhemmin Bilteman tikuilla (ks sivun ensimmäiset kuvat). Kannatta olla tarkkana, ettei tikut ole yhtään liian pitkiä, tai kattoa ei saa aseteltua oikein paikoilleen. Sitä kannattaa sovittaa välillä.


Tämän jälkeen liimasin sisäpuolen kattolevyn paikoilleen. Kaikki katon reunat on kehystetty Bilteman tikuilla. Näin on rakennettu kotelo, jossa sammal pysyy paremmin. Kattolevyn sisäpuolelle ei ole välttämätöntä liimata tikkuja, sillä ne eivät näy ulospäin.

Katto ja nurkkalistat

Sammal on hyvä kuivattaa esimerkiksi sanomalehden päällä ennen kattoon liimaamista. Tässä kuvassa olen mallaillut sammaleita kattoon ja etsinyt sopivat palat paikoille.

Odotellessani sammalten kuivumista, aloin kiinnittää nurkkalautoja talon kulmauksiin, ja nikkaroida ovia ja karmeja.

Allergiaystävällisempiä vaihtoehtoja sammalkatolle on esim pärekatto, paanukatto tai tervapahvikatto.

Katto

Sammalen kuivuttua sen voi liimata kattoon. Olin hieman malttamaton, ja liimasin sammaleen kuumaliimalla.

Räystäslaudoiksi on liimattu ohutta viilua. Siihen käy myös pelkkä maali, bilteman tikut tai vaikka maalattu pahvi.

Ovi

Ovi ja karmit listoineen syntyivät Bilteman tikuista nekin.

Ohje oven tekoon.

Ikkunat

Ikkunat on myös sytyketikkuja.

Ohje ikkunoiden tekoon.

Piippu

Mökin piipun voi tehdä vaikkapa ilmakuivattuvasta savesta, kuten tässä. Savesta on tehty pieniä tiiliä, jotka on liimattu piipun muotoon ja lopuksi maalattu sieltä täältä.

Valmista tuli!

Takan ohjeen, kaavat ja muuta sisustusasiaa löydät täältä.